fredag 21 maj 2010

Dokumänterfilm

Igår såg jag en dokumänterfilm som handlade om synen på muslimer och framför allt synen på kvinnor som bar slöja - detta var i Danmark. Det var tre kvinnor som skulle gå i klädd slöja och stora kläder som döljde de kvinnliga formerna. En fotomodell, en lesbiskt kvinna och en äldre dam.
Alla blev bemötta lite annarlunda av både samhället och av sina närmaste. Tragiskt nog så har de flesta i Danmark massa fördomar mot muslimer och bedömmer de utifrån hur de klär sig. Man ser i första hand utseendet och inte människan bakom slöjan.
En fråga som togs upp handlade om, förtryck mot kvinna eller inte. De flesta var överens om att det var förtryck mot kvinnor. Man ifrågasatte varför männen inte bar döljande kläddsel?
Ja, det kan man ju fråga sig varför kvinnor får gömma allt de har men inte männen? Om det verkligen handlar om kvinnoförtryck eller inte? Jag har delade åsikter om detta,kan förklara kort är att vuxna som kan välja gå iklädd på det sättet för att känna sig ärbar får de göra det men jag tror dock inte att en 9 eller 10 åring vet vad det innebär att bära slöja. Barnen väljer dock inte utan tror starkt på att de blir tvingade till detta.

Jag tycker att man måste sluta se alla muslimer som en homogen grupp,vi muslimer uppfostras olika och med olika värderingar. Alla muslimer är inte terrorister och alla kristna är inte änglar. Alla människor gör orätt någongång i sitt liv och de som gör det råkar representera en hel grupp tycker jag är fruktansvärd.
Bilda en egen uppfattning och stå upp för det du tycker är rätt. Gå inte på den bild som media förmedlar angående muslimer som onda. Det finns rött ägg inom all religion.
Kram