tisdag 22 december 2009

Varför flyr människor?

Jag får oftast frågan om varför människor flyr och vilka klassas som flyktingar.
Mina kära vänner det finns altså 40 milj. personer på flykt,det finns människor som kallas/räknas som flyktingar i sitt eget land,känslan av att känna sig som flykting i sina länder är vanligt förekommande företeelser.

Varför tvingas då männiksor på flykt?
Det finns ett antal orsaker till detta,det beror på krig och väpnade konflikter, politiska och ekonomiska orsaker, naturkatastrofer,klimat förändringar samt svält. Det finns andra orsaker också som tilexempel kan nämnas MR(mänskliga rättigheter), religiösa och etniska konflikter, avsaknad av välfärden,brist på demokrati mm.
Man flyr då till de närmaste grannländerna på grund av ekonomiska skäl. 10% om jag minns korrekt så söker flyktingarna sig till övriga länder. Man får också komma ihåg att de flesta flyktingarna flyr redan de fattigaste och krigshärdad område. Vi ska inte tro att alla flyr till Europa så är inte fallet det är en liten del som tar sig till Europa. Detta för att man har oftast inga pengar och ta sig till Europa eller släps inte in i vissa länder. Man skickar vissa redan vid gränsen till det nya landet.
Det finns även etniska förföljelser,kurder som delades i 5 länder-ingen egen stad. Olja är den största orsaken till uppdelningen av kurder.
Jag hoppas att ni som ville veta lite mera har fått svar!

LÖvE