fredag 22 januari 2010

Kurder i turkiet

Enligt de statistik som har gjorts så bor det 15 miljoner kurder i den turkiska delen. Efter att republiken Turkiet grundades 1923,kort efter inleddes en hårthänt assimilationspolitik man motarbetade det kurdiska språket, kurdiska ort och personnamn bytes ut till turkiska, kurdiska undervisning förbjöds och kurderna fick inte prata kurdiska i offentliga sammanhang.

Länge fick man inte ens nämna offentligt att det fanns en folkgrupp i Turkiet som kallades för kurder,bergsturkar skulle vi heta.
Inte förrän 1991 blev det tillåtet att ge ut tidningar och böcker på kurdiska men detta innebar inte att man fick skriva vad som helst och absolut inte kritisera Turkiet och dess politik. 2004 fick vi äntligen rätt till det kurdiska språket och kurdisk tv.
Det pågår fortfarande inbördes krig mellan turkiska militär och kurdiska rebeller/gerillan. Det verkar inte sluta heller tills man har helt utrotat kurderna som folkgrupp.Våldet mellan turkar och kurder ökade 2006. 2007-2008 bombar turkiet PKK(Kurdiska arbetar partiet)- baser i Irak. Turkiet fick stöd av USA för bombningarna i Irak.

Under de fruktansvärda striderna dog många, många oskyldiga barn, kvinnor och män. Jag ska inte ens gå in på hur många kurder som spårlöst försvunnen och hur många byar som turkiska militären stormat in och dödat flera tusentals oskyldiga människor, sedan skyllt på PKK. PKK som jobbar för kurdernas rättigheter som folkgrupp och ett fritt land. Jag ska inte rättfärdiga PKK:s handlingar då de också använder medel som jag är helt emot, dvs att döda.Jag avskyr Turkiets regim, detta land kommer alltid att använda sina barbariska metoder för att utplåna de som är emot de.
Akta er för vissa länder som stöds av USA smutsiga händer.